Wanneer?

In vele opzichten vertoont het klimaat in Noorwegen veel overeenkomsten met Nederland, al is het er over het algemeen net iets kouder. In de gebieden die aan de kust liggen, is het warmer dan in de gebieden die verder landinwaarts of verder richting het noorden liggen.

Een actuele en regionale weersvoorspelling vind je op site van het Noors Metereologisch Instituut.

Zomer

De temperaturen in juli en augustus kunnen oplopen tot 25ºC – 30ºC, met een lage luchtvochtigheid. De temperatuur van het zeewater is 18ºC en hoger, prima zwemwater. De beste kans op lekker weer heb je  aan de oostkant van de zuidelijke berggebieden en aan de zuidkust tussen Mandal en Oslo.

Maar ook in het noorden zijn de temperaturen hoger – soms boven de 25ºC – dan veel mensen denken. Noorwegen is geen garantie op mooi weer in de zomer. Het kan er nat en veranderlijk zijn, vooral in West Noorwegen, Midden Noorwegen en Noord Noorwegen.

Herfst

In de herfst verliest het land meer warmte dan de zee, waardoor de kustgebieden soms de hoogste temperatuur hebben. In september is de temperatuur in het gebied rond de Oslofjord vaak het hoogst. Later in de herfst zijn de kustgebieden van Rogaland en Hordaland het warmst.

Winter

De binnenlanden, zowel in het zuiden als in het noorden kunnen ’s winters heel koud zijn. De temperaturen kunnen tot -40ºC dalen in de binnenlanden van Finnmark en Troms, Midden Noorwegen en Oost Noorwegen.

De kustgebieden hebben relatief milde winters. Maar flinke storm, regen en bewolking komen hier ’s winters ook regelmatig voor.

Lente

De lente is een mooi seizoen in Noorwegen met bloeiende bloemen en watervallen. De lente is ook de periode met de grootste temperatuurverschillen tussen zuid en noord en tussen dag en nacht. Het weer kan ook heel wisselvallig zijn, sneeuw afgewisseld met terrasweer. Als je de bergen ingaat hou dan rekening met die grote temepratuurverschillen.

De Noren nemen in de lente zelf volop vakantie.