Wandeling Preikestolen: een verslag

Wandeling Preikestolen: een verslag

Een bezoek aan Stavanger is natuurlijk niet compleet zonder een wandeling naar Preikestolen. Het plateau is immers een van de gezichtsbepalers van Noorwegen in het buitenland en een trekpleister van formaat. Dit jaar verwachten ze meer dan 150.000 wandelaars van uit de hele wereld. De Noorse wereldkampioen schaken speelde er dit jaar zelfs een partijtje schaak.

Verder van Stavanger dan je denkt

Als je in een hotel in Stavanger zit, dan ben je zo’n anderhalf uur onderweg met auto en ferry naar de startplek van de wandeling. Die startplek heeft een grote betaalde parkeerplaats voor als je met de auto gaat, maar je kunt er ook met de bus heen. Bij de parkeerplaats zijn twee plekken (de oude Preikestolhytta en de moderne Preikestolen fjellstue) waar je wat kunt eten en drinken kunt kopen. Maar neem zeker ook een lunchpakketje mee voor onderweg.

Voorbereiding

Ik heb een niet meer dan gemiddelde conditie en kwam de berg goed op. Goede wandelschoenen zijn wel een absolute must, hoewel ik ook wel mensen op gympies de wandeling zag doen. Dat raad ik je trouwens echt af. Het gezegde dat ‘er geen slecht weer is, alleen maar slechte kleding’ geldt zeker voor een wandeling naar de Preikestolen. Ik liep de wandeling begin september en had het warm in een lekker zonnetje, koud in het laatste deel van de wandeling en regende ook nog twee keer nat. Laagjes zijn een must, onze gids had er zes. Ik had ook droge kleren bij me, nog een aanrader.

Preikestolen met kinderen?

Ik kwam onderweg behoorlijk wat kinderen tegen. Noren zijn daar wat makkelijker in dan Nederlanders. Zelf denk ik dat een sportieve 7-jarige de wandeling zou moeten kunnen.

Aan de wandel

De wandeling naar de Preikestolen is tussen 1,5 en 2 uur. Het begin is meteen pittig, want dat is een vrij stijl maar goed begaanbaar pad. Dat pad gaat over in een deel klauteren – ergens tussen wandelen en bergbeklimmen in – over rotsen. De markering met de rode T van het pad is vrij matig, maar omdat meer mensen de wandeling doen is verdwalen ook niet echt mogelijk. Veel lastiger dan het rotspad vond ik de houten vlonders door het moerasachtige deel: spekglad. Het tweede deel is goed te doen en er is ook meer te zien.

Preikestolen

Het viel me op dat-ie minder plat was dan ik dacht en ik verbaasde me er als Nederlander toch ook over dat er geen hekken zijn. Gelukkig maar, want de Preikestolen met hekken geeft toch een ander plaatje. Het uitzicht over de Lysefjord is natuurlijk wel fenomenaal. Maar de grote hoogte en de steile afgrond werkt ook wel beklemmend. Een indrukwekkende plek.

Terug

De terugweg is moeilijker dan de heenweg, minder leuk ook. Je moet een stuk beter opletten waar je je voeten zet. Ik was blij toen ik aan tafel in de Preikestolen fjellstue zat.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.