Wandelen bij de Nordfjord: naar de top van Skåla

Wandelen bij de Nordfjord: naar de top van Skåla

Nordfjord is een regio in de provincie Sogn og Fjordane in Fjord Noorwegen en is vernoemd naar de gelijknamige fjord. In het gebied liggen de stadjes Vågsøy, Selje, Eid, Stryn, Loen, Gloppen, Hornindal en Bremanger. Loen ligt aan het einde van de Nordfjord bij het Lovatnet meer. Je vindt er enkele van de oudste boerderijen van Noorwegen.

Bergwandeling naar de Skåla

Bij Loen ligt de berg Skåla met twee bergtoppen, die op 1843 en 1848 meter boven zeeniveau liggen. De berg heeft de vorm van een omgekeerde kom – een ‘skål’. Het is een stevige wandeling van 4-6 uur naar de top en dan moet je natuurlijk ook nog terug. Trek dan ook een dag uit voor deze bergwandeling. De beloning – in de vorm van een magnifiek uitzicht over bergen en fjorden – is er wel naar.

Overnachten op de top in Skålatårnet

Op de bergtop van 1843 meter staat een stenen toren genaamd Skålatårnet of Kloumanntårnet. De toren uit 1891 heeft twee verdiepingen en de muren zijn 50 cm dik. Je kunt overnachten in Skålatårnet, er zijn 20 slaapplaatsen. Als je er blijft slapen, zorg dan wel dat je de zonsopkomst en meemaakt.

Skåla opp

In snel tempo de Skåla op? Doe dan de mee aan de Skåla Opp, een hardloopwedstrijd naar de top. Die wordt ieder jaar gehouden. Een impressie:

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.