Vardø (Noorwegen): Vardøhus en sneeuwballen

Vardø (Noorwegen): Vardøhus en sneeuwballen

Vardø ligt in de provincie Finnmark in Noord-Noorwegen, vlakbij Rusland. Als het helder weer is, kun je Rusland zien liggen. De stad ligt gedeeltelijk op het eiland Vardøya en is een van de aanlegplaatsen van de Hurtigruten.

Vardø heeft een lange historie en kreeg in 1789 stadsrechten. De stad was door de jaren heen belangrijk als handelsplaats en vanwege de strategische ligging.

Koud

Vardø is de enige Noorse stad die in de arctische klimaatzone gelegen is. Het is er zomers koud, gemiddeld niet warmer dan 10 graden.

Vardøhus en sneeuwballen

De belangrijkste bezienswaardigheid van Vardø is het Vardøhus uit 1738. Deze vesting ligt aan het Varangerfjord, vlak bij de Russische grens. Vardøhus is de noordelijkste vesting ter wereld en werd in 1738 aangelegd.

Vardø is ook het toneel van een groot sneeuwballengevecht. Yukigassen is een professionele variant van het sneeuwballen gooien. Hierbij nemen twee teams het tegen elkaar op en proberen een vlag te stelen en beschermen. Yukigassen komt uit Japan, maar er zijn ook sneeuwballengevechten op een paar plaatsen buiten Japan.

Naar Vardø

Het vliegveld van Vardø ligt in Svartnes, op het vasteland. Er zijn dagelijkse vluchten naar Tromsø en Kirkenes (het eindput van de Hurtigruten).

Als je met de auto naar Vardø gaat, rij dan de E75 af. Die weg eindigt er.

Vakantiehuizen Noord-Noorwegen

Plannen voor een vakantie in Noord-Noorwegen? Hier vind je vakantiehuizen.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.