Vakantietips Telemark van Marleen van den Hout

Vakantietips Telemark van Marleen van den Hout

Telemark is een provincie in het zuiden van Noorwegen en een aantrekkelijke plek. De omgeving biedt rust, een rijke fauna en sportieve uitdagingen in zomer en winter. Je bent er bovendien relatief snel vanuit Nederland. Aart van den Wall Bake en Marleen van den Hout waren zo enthousiast dat ze er een vakantiehuis kochten, een traditioneel gebouwd houten huis op het schiereiland Storodde. Ze zijn er zelf heel graag, maar je kunt hun huis voor 6 personen ook huren. We vroegen Marleen naar haar liefde voor Noorwegen en vakantietips voor Telemark.

Marleen, waarom heb je gekozen voor een vakantiehuis in Telemark?

Als wij Noorwegen binnenrijden, hebben we direct al een gevoel van ‘thuiskomen’. De frisse, schone lucht, het heldere water, afwisselende landschap en prachtige uitzichten in elke bocht van de weg bekoren ons meteen. Telemark is verder klimatologisch een van de beste provincies in Noorwegen (ten oosten van de voornaamste bergrug), daardoor droger en warmer in de zomer. Verder ook goed bereikbaar vanuit Nederland.

Telemark staat bekend om de fauna, welke dieren kom je er regelmatig tegen?

Natuurlijk soms echte elanden! Doorgaans zien we veel reeën en herten, talloze vogels, een ruimschoots “assortiment” aan vis, vossen, en soms ook bevers en dassen.

Als iemand je huis huurt, wat moet hij/zij dan zeker doen/bekijken?

Een paar mooie bergwandelingen zijn een must, bijvoorbeeld naar de top van de Hegefjell en de Roholtsfjell. De Jettegrytener, aan het zuidpuntje van het Nisservatn zijn geweldig leuk. Dit is een oeroude, uitgesleten rivier met watervalletjes, poeltjes en stroomversnellingen om in te zwemmen. Verder is het skimuseum een interessant uitje en is Dalen een prachtig plaatsje, met zo’n bijzonder sfeervol hotel dat je er niet onder uit kan om er bijvoorbeeld een high tea te nuttigen.

Als je een week had voor een rondreis in Zuid-Noorwegen, hoe zou die reis eruit zien?

Van Kristiansand als prachtige kustplaats met een fijne dierentuin, rijd je naar het schitterende Nisser-vastn.  Vandaaruit naar het mooie Dalen en door/over het Setesdal en de hoogvlakte naar Lysefjord. Prachtig, allemaal! Dan naar sfeervol Stavanger, pik de spectaculaire Prekestolen mee en reis door naar Bergen, weer zo’n gezellig plaats. Vervolgens om de oost langs de Hardangerfjord, de indrukwekkende grote watervallen aan de oostzijde niet vergeten en via Gol/Geilo door de langste tunnel eindigen in Oslo. Daar óók het Vigelandpark bezoeken natuurlijk!

Wat zijn de leukste plekken die je in Noorwegen bezocht heb?

Veel leuke plaatsen met hun bijzondere sfeer en interessante bezienswaardigheden zoals Oslo, Bergen, Stavanger en Alesund. Al die mooie bruggen en tunnels niet te vergeten als je van a naar b rijdt. Dan de hoogstandjes in de natuur, de schitterende meren met ruige rotsen, waarvan de JetteGrytene, het Nisservatn en het Blåsjon (grote meer in de Setesdal hoogvlakte) onze absolute favorieten zijn.

Welke plekken in Noorwegen staan nog op je verlanglijstje?

We willen dolgraag eens gaan fietsen naar de Noordkaap, nog meer kustgebieden leren kennen, de Lofoten bezoeken en Lillehammer bekijken. Hopelijk mogen we nog vele voetstappen in Noorwegen zetten.

Dank voor je vakantietips Noorwegen, Marleen!

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.