Centraal Noorwegen

Centraal Noorwegen (Trøndelag), staat bekend om haar geschiedenis en de zalm van de Namsen rivier. De streek is dunbevolkt. De provincies van Midden-Noorwegen zijn Sør-Trøndelag en Nord-Trøndelag.

De streek is bij toeristen niet zo bekend als de kustgebieden, maar heeft veel te bieden. Je kunt er op zalm vissen, gletsjertochten en naar het Mjosa meer – het grootste meer van Noorwegen. Bovendien heeft het gebied een aantal mooie natuurparken zoals Rondane, Ormtjernkampen, Jotunheimen, Gutulia, Femundsmarka en het Dovre Nationaalpark. Rondane is een middelhoog gebergte dat bekend staat om haar buitengewoon goede wandelmogelijkheden, terwijl Dovre de enige plek in Noorwegen is waar muskusossen te bewonderen zijn. Verder oostwaarts ligt Røros, een prachtig bewaard gebleven mijnstadje dat voorkomt op de UNESCO-lijst van culturele erfgoederen. Het cultureel en economisch centrum van midden Noorwegen is Trondheim, de derde stad van Noorwegen.

Langs de gevarieerde kust met fjorden, scheren en eilanden liggen overal vissersdorpjes, vuurtorens en haventjes. Het bergachtige en waterrijke binnenland van Midden-Noorwegen leent zich  goed voor bijvoorbeeld een visvakantie, of om te kanoën en te raften. Verder is hanggliden er populair, en kun je grottentochten maken.

Winter

Midden Noorwegen heeft in de winter veel te bieden aan wintersporters. Bekendste wintersportplaats is natuurlijk Lillehammer. Deze stad van 25.000 inwoners organiseerde in 1994 de Olympische Winterspelen. Een aantal skigebieden rond Lillehammer werkt samen, je kunt ze allemaal bezoeken met de Lillehammer Ski Pass.

Meer nieuws en vakantietips over Midden-Noorwegen:

→ 07-07 Bijzondere plek om te zeevissen: de kust van Trøndelag