Stavanger, stad van cultuur en lekker eten

Stavanger, stad van cultuur en lekker eten

Stavanger staat vooral bekend als stad met veel industrie. Voor de kust ligt een aantal grote olievelden. Maar studentenstad Stavanger was in 2008 ook de culturele hoofdstad van Europa. Op cultureel gebied is er nog steeds veel te beleven. Stavanger is de meest kosmopolitische stad van Noorwegen. Dat komt door de aanwezigheid van veel buitenlanders, die meestal werken in de olie-industrie. De afwisseling van historische gebouwen, moderne architectuur en hippe winkeltjes geven Stavanger een bijzondere dynamiek.

Culinair

Stavanger is een culinaire stad. Zo is er bijvoorbeeld het jaarlijkse Gladmat festival, het grootste culinaire festival van Scandinavië en zijn er verschillende goede restaurants aan het water.

Bezienswaardigheden Stavanger

In het oude stadsdeel staat het Conservenmuseum, dat vroeger bij de visfabriek hoorde. Honderden vrouwen legden hier destijds met de hand sardientjes om en om in een blikje. De snelsten vulden tien blikjes per minuut. Doe het maar eens na!

In de oliehoofdstad van Noorwegen vind je natuurlijk ook een oliemuseum. In dit Norsk Oljemuseum wordt de geschiedenis van de olie-industrie getoond. Er zijn schaalmodellen van de gebruikte apparatuur, zoals boren, duikklokken en een reddingscapsule.

Het Stavanger Museum heeft een omvangrijke collectie prehistorische vondsten uit de provincie Rogaland. Er zijn onder andere voorwerpen van een nederzetting uit de Steentijd en blaasinstrumenten uit Hafrsfjord van 3000 jaar oud.

Omgeving van Stavanger

Stavanger ligt 35 kilometer van de Lysefjord met de majestueuze Preikestolen. Je kunt met de boot vanuit de haven van Stavanger een excursie maken naar de fjord. De wandelingen naar de Preikestolen is een aanrader.

Als je van vissen houdt en een vergunning hebt, dan bieden de rivieren en meren veel mogelijkheden. Je kunt een boot huren als je wilt gaan vissen op zee. De stranden van Sola en Jæren zijn prima geschikt voor watersport.

Vervoer
Stavanger heeft met Sola de tweede luchthaven van Noorwegen. Vanuit Schiphol vlieg je direct naar Stavanger. Via de speciale busverbinding van het vliegveld ben je in een half uur in het centrum.

Stavanger is goed bereikbaar met de auto de via Noordzeeroute, E39, Suleskarvegen en de Fjordroute. Met de trein ben je in 8 uur van Stockholm in Stavanger. De bussen van Nor-Way Bussekpress vertrekken dagelijks meerdere keren uit Bergen, Oslo en Kristiansand naar Stavanger.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.