Trein Noorwegen

De Noorse spoorwegen (NSB) beschikken over een uitgebreid netwerk dat zich uitstrekt van het zuiden (Kristiansand) tot het noorden van het land (Bodø). Met in totaal 775 tunnels en 3.000 bruggen en een wisselend landschap van fjorden, bergen en meren is het verre van saai om met de trein te reizen in Noorwegen. Reizen met de trein in Noorwegen betekent in de praktijk een combinatie met boot (ferry) en bus. Prima manier om een rondreis Noorwegen te maken en lekker op je gemak  te reizen. Een paar trajecten met de trein in Noorwegen springen er echt uit:

Spectaculaire reizen met de trein in Noorwegen

Noorwegen heeft twee wereldberoemde trajecten voor de trein. De Bergensbanen verbindt Oslo en Bergen en de Flåmsbana is een spectaculaire treinrit door het ruige berglandschap.

De Bergensbanen is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Het is in ieder geval de hoogste spoorlijn tussen twee steden in Europa. De trein gaat over de hoogvlakte van de Hardangervidda tot meer dan 1200 meter boven zeeniveau.

De Flåmsbana, een rit van een uur tussen tussen Flåm en Myrdal, heb je uitzicht op  rotsen, watervallen en bergweiden. De bekende Kjosfossen waterval kun je hierbij in alle opzichten niet missen, die ligt aan het spoor.

Een derde traject dat leuk is om met met de trein te reizen is de Dovre spoorlijn, tussen Oslo en Trondheim. Dit is een prachtige reis door het Gudbrandsdal en over de Dovrefjell. Als je de Dovre spoorlijn pakt, neem dan ook zeker de Rauma spoorlijn tussen Dombås en Åndalsnes. Door het prachtige Raumadal naar de mooie bergen en fjorden bij Åndalsnes.

Ook leuk: de Sørlandsbaan, tussen Oslo en Stavanger. Dit traject gaat langs de kust en via Kristiansand naar Stavanger. De Nordlandsbaan, tussen Trondheim en Bodø, brengt je ten noorden van de Poolcirkel.

Reizen naar Noorwegen met de trein

Een uitgebreid spoorwegnet verbindt Noorwegen met de andere Scandinavische landen en de rest van Europa. Tussen Oslo en Kopenhagen rijdt er meerdere keren per week een trein. De meeste treinen rijden ’s nachts en zijn standaard voorzien van een slaapcompartiment. Niet alle treinen hebben een eerste klas, maar de tweede klas heeft ook een hoge standaard.