Autorondreis Noorwegen

Als je een autorondreis wilt maken door Noorwegen, zul je je moeten beperken. Noorwegen is een uitgestrekt land en geen land om snel meters te maken met je auto. Je zult de tijd moeten nemen of een keuze maken voor een bepaald deel van Noorwegen. Je kunt een autorondreis Noorwegen maken via een reisbureau (met overnachtingen en excursies) of zelf je autorondreis samenstellen. Je bepaalt dan zelf je route en de plekken waar je slaapt.

Ferry overtocht naar Noorwegen

Je autorondreis Noorwegen begint met de overtocht met de ferry. Er zijn verschillende manieren om naar Noorwegen te varen met de ferry, we hebben ze op een rijtje gezet.

Een paar leuke wegen en routes

Trollstigen

De bekendste weg van Noorwegen is natuurlijk de Trollstigen. Deze kronkelende bergweg is druk en smal, maar is goed voor mooie uitzichten.

Atlantershavseien

De Atlatentershavseien loopt langs de kust van van Kristiansund naar Molde. Je komt langs veel kustplaatsjes waar je van het uitzocht over de Atlantische Oceaan kunt genieten.

Kystriksveien door Nordland

Een bekende route door de provincie Nordland is de Kystriksveien, met veel bezienswaardigheden onderweg.

Door het rijk van Peer Gynt

Tussen Rondane en Jotunheimen ligt het rijk van Peer Gynt. Door het rijk lopen twee bekende bergroutes.

Rondreis Oslo

Oslo – zuidkant Hardangervidda – rv 13 richting Eidfjord – Gudvangen – bootovertocht van Gudvangen naar Lærdal (3 uur), rv 53 Øvre Årdal – Jotunheimen – E 16 Bøflaten Camping – Fagernes – rv 51 Gol – rv 7 Hønefoss – Oslo

Handig om te weten voor je autorondreis Noorwegen

1. Het wegennet

De meeste wegen in Noorwegen zijn verharde wegen, maar grindwegen zijn geen uitzondering. In de bergen kunnen de wegen slecht zijn. Noorwegen is ook het land van de tunnels, die onverlicht kunnen zijn.

2. De tol

Voor veel wegen in Noorwegen moet je tol betalen, dat kan behoorlijk oplopen. Je kunt de tolwegen meestal wel voorkomen, maar dat maakt je autorondreis wat langer. Zorg dan ook dat je wat Kronen bij de hand hebt.

3. Maximum snelheden

Buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 80 kilometer per uur, op een aantal wegen mag je 90. Heb je een aanhanger aan je auto, dan mag je niet harder dan 80. Is die aanhanger zwaarder dan 300 kilo, dan mag je niet harder rijden dan 60 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.

4. Tanken

Tanken in Noorwegen is duur. Als je op gas rijdt, hou er dan rekening mee dat voor het tanken van LPG maar een beperkt aantal stations zijn.