Rondreizen

Noorwegen is een uitgestrekt land, de bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. Neem de tijd en maak een rondreis Noorwegen. Waarschijnlijk zul je moeten kiezen voor een rondreis door een deel van Noorwegen, dan kom je gewoon een andere keer terug voor een nieuwe rondreis. De auto of de camper zijn zeer geschikt voor een rondreis, maar denk ook aan een cruise Noorwegen of de beroemde Hurtigruten. Een camper huren in Noorwegen is ook een comfortabele en flexibele manier van reizen, een aanrader!

Rondreis Noorwegen: met de auto

In het algemeen geldt op de Noorse wegen een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. De kwaliteit van de wegen is uitstekend te noemen en over het algemeen komt het begrip file in Noorwegen niet of nauwelijks voor. Echte aanraders zijn de nationaal-toeristische wegen. Langs deze routes zijn er bijzondere stopplaatsen ontworpen voor het nemen van pauzes, parkeren voor wandelingen en het maken van foto’s.

Meer: autorondreis Noorwegen

Rondreis Noorwegen: Met de trein

Noorwegen heeft een uitgebreid spoorwegnetwerk. Je kunt met de trein van de zuidkust tot Bodø, boven de poolcirkel. De Noorse spoorwegen (NSB) beschikken over een uitgebreid netwerk dat zich uitstrekt van het zuiden (Kristiansand) tot boven de poolcirkel (Bodø). Met in totaal 775 tunnels en 3.000 bruggen en een wisselend landschap van fjorden, bergen en meren is het verre van saai om met de trein te reizen in Noorwegen. Twee treintrajecten behoren tot de mooiste ter wereld.

Meer: rondreis trein Noorwegen

Rondreis Noorwegen: met het vliegtuig

Naast Oslo hebben Bergen, Stavanger, Trondheim, Sandefjord en Kristiansand vliegverbindingen met de grotere Europese steden. Vanaf deze vliegvelden kun je met lokale vluchten verder. Het binnenlandse netwerk van SAS en concurrent Norwegian Airlines is zeer uitgebreid, een prima optie als je op die manier een rondreis Noorwegen wilt maken.

Rondreis Noorwegen: Met de bus

Noorwegen heeft een uitgebreid en aansluitend netwerk van expresbussen door het hele land. Expresbussen zorgen voor verbinding met alle belangrijke steden, vliegvelden en ferry terminals. Steden en kleine plaatsen hebben aansluiting op een lokale busdienst. Je kunt kaarten voor een dag of voor een week kopen. Veel busondernemingen hebben kortingen voor studenten, kinderen, senioren en gezinnen. Als je met een groep reist, moet je van te voren een kaart kopen.

Rondreis Noorwegen: Met de boot

Een prima manier om de Noorse kust te bekijken en de binnenlopen is vanaf een boot. Er zijn tal van arrangementen denkbaar, maar denk zeker ook aan de Hurtigruten.

Een hurtigruten reis kun je online boeken.

Verblijf tijdens je rondreis

Je kunt van hotel naar hotel reizen, maar een hotel in Noorwegen is relatief duur. Bovendien zijn er weinig hotels vergeleken met bijvoorbeeld campings. Als je in hotels wilt logeren tijdens je rondreis, dan zijn plannen en reserveren noodzakelijk.

Een camping biedt je meer flexibiliteit. Noorwegen telt ruim 1000 campings, bovendien is wildkamperen er toegestaan. De campings variëren van eenvoudig (1 ster) tot luxe (5 sterren). Luxe campings vind je vooral in de toeristische gebieden. Hou er rekening mee dat campings in het drukke zuiden van Noorwegen, nog wel eens vol kunnen zijn. Reserveren is aan te raden.

Je hoeft natuurlijk niet per se in een tent te slapen als je gebruik wilt maken van de campings. Veel campings verhuren hytter; dit zijn kleine, eenvoudige houten huizen. Op campings kun je ook terecht met campers.