Rondane in de winter, wat is er te doen?

Rondane in de winter, wat is er te doen?

Rondane is het oudste nationale park van Noorwegen en ligt boven Lillehammer. In de winter is het een echt gebied voor langlaufers. Bekend is vooral de Troll loipe van 170 kilometer.

In Rondane wonen en werken Marianne en José, twee Nederlandse vrouwen. Ze runnen er in Atnbrua Fjelltun Pensjonat Sollia. In het pensjonat kun je kamers huren (voor 2, 3 of 4 personen) en deel je het sanitair. In de algemene ruimte is een grote, goed uitgeruste keuken, een aparte eetzaal en een plek waar je lekker voor de houtkachel kunt zitten of TV kunt kijken. Als je meer op jezelf wilt zijn, dan kun je op het terrein ook de hytte huren.

Foto's Fjelltun Pensjonat Sollia

We vroegen Marianne en José naar de activiteiten die je in de winter kunt ondernemen bij hen in de omgeving.

Waar en wanneer kun je goed langlaufen?

Vanaf eind januari tot ongeveer half april kun je hier volop langlaufen. Er zijn verschillende startpunten in de omgeving voor beginnende en ervaren langlaufers. Twintig minuten rijden en je bent op Venabygfjell. Daar worden dagelijks loipes getrokken en is ook zeer geschikt voor beginnende langlaufers. Dat is echt een langlaufgebied. Maar je hoeft niet te rijden om te kunnen langlaufen. Vanuit ons pension in Fjelltun kun je ook direct flinke tochten maken.

Kun je ook langlauflessen nemen?

Zeker! Marianne geeft langlaufles aan beginners. Ze heeft vroeger in het Nederlands Langlaufteam gezeten en ook veel ervaring met lesgeven. Ze geeft gym op een school hier in de buurt. De lessen zijn na schooltijd, in de weekenden en als ze vakantie heeft. Als wij een tocht maken en onze gasten hebben zin om mee te gaan, zijn ze van harte welkom. We hebben dat al een paar keer gedaan en de mensen vonden het erg leuk. Je kan tijdens een tocht ook net even wat meer vertellen over de omgeving.
Er zijn hier geen verlichte loipes, maar wij en de mensen hier trekken er gewoon met een hoofdlampje op uit.

Klinkt als een prima plek om te langlaufen, maar kun je er ook skiën?

Op de Venabygdsfjell (een haf uurtje rijden) is een skipiste en de meer fanatieke skiër kan doorrijden (ruim een uur) naar Kvitfjell. Het gaat hier echt om de sport en de natuur. Net als in de rest van Noorwegen zijn de apres-ski-mogelijkheden beperkt. Je kunt natuurlijk wel een hapje eten in de buurt.

Zijn er nog andere leuke dingen om te doen?

Een echte aanrader is het maken van een hondensledetocht. Onze gasten zijn daar altijd heel enthousiast over. Bijzonder is ook een dagje ijsvissen. Het Atnsjømeer, dat op loopafstand ligt en de andere meren in de buurt staan bekend om de bergforel. Viskaarten zijn bij ons te koop en bij de supermarkt zijn de benodigde visattributen verkrijgbaar.

Klinkt goed! Hoe reis je het makkelijkst naar jullie toe in de winter?

’s Winters is de auto het handigst (wel met winterbanden!). Als je vanaf Oslo komt, raden we je aan de borden ‘E6-Trondheim’ te volgen. Op onze website staat een uitgebreide routebeschrijving. Maar als je vragen hebt, kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Wij weten ook hoe je goedkoop aan een bootticket kunt komen.

Marianne en José, dank voor jullie informatie en een goed winterseizoen!

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.