Pasen in Noorwegen

Pasen in Noorwegen

Pasen in Noorwegen is net zoiets als Kerst in Nederland, het hele land is er mee bezig. Witte donderdag en Goede vrijdag zijn nationale feestdagen in Noorwegen en vaak nemen de Noren dus de hele week vrij. Alle scholen en veel kinderdagverblijven hebben dan Paasvakantie. Alle winkels zijn dan ook dicht (met uitzondering van de zaterdag voor Pasen) en alle bedrijven en gemeente liggen ook plat.

Pasen is ook het moment dat er er (vaak) nog net genoeg sneeuw ligt om te langlaufen, terwijl het langer licht is en warmer dan de maanden ervoor. Noren gaan dus massaal naar hun hytte in de bergen om een weekje te gaan langlaufen. Noren noemen deze uittocht met Pasen Påskeutfarten. De uittocht veroorzaakt vaak lange files op de centrale wegen.

Exotische viering van Pasen in Lapland

Pasen is van oudsher een feestelijke tijd voor de Samische bevolking in Noors Lapland. Met Pasen wordt de overgang naar het lichte jaargetijde gevierd. Het is erg druk in de Samische dorpen, oude tradities herleven er met veel feesten en festivals.

Rendierhouders trokken vroeger met Pasen vanuit hun geïsoleerde winterkampen naar de dorp om de verplaatsing van de kudde naar de kust voor te bereiden. Jonge paren gingen met Pasen naar de kerk om te trouwen. Samische bruiloften zijn nog steeds een spektakel, met honderden in klederdracht gestoken gasten die in processie achter het feestelijk geklede bruidspaar naar de kerk gaan. Volgens de Samische traditie moeten alle familieleden en vrienden bij de bruiloft zijn. Flinke feesten dus rond Pasen.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.