Ook leuk aan de Lysefjord: de Kjerag

Ook leuk aan de Lysefjord: de Kjerag

De grote trekpleister van de Lysefjord is de Preikestolen. CNN zette de Preikestolen zelfs bovenaan de lijst met natuurwonderen. Ook imposant aan de Lysefjord – en minder toeristisch – is de Kjerag (Kiragg).

De top van deze berg ligt op 1110 meter, vanaf de Lysefjord is de Kjerag dan ook goed te zien. Bekende plekken op de Kjerag zijn de Kjeragfossen – een waterval van 715 meter – en de Kjeragbolten.

Kjeragbolten, versteende trol?

In het westelijke deel ligt die Kjeragbolten, een grote steen die tussen twee rotsen zit ingeklemd. De steen ligt 1000 meter boven de Lysefjord en je kunt er op staan. Vaste prik voor een spectaculaire vakantiefoto. Volgens een plaatselijke legende is de Kjeragbolten een trol die versteende toen het daglicht op hem viel.

Wandelen naar de top van de Kjerag

De wandeling naar de top van de Kjerag is een pittige, in een uur of 2 ben je boven. Startpunt van de wandeling is Øygardsstøl, op zo’n 600 meter boven de Lyseford. Deze parkeerplaats wordt ook wel adelaarsnest genoemd, vanwege de plek aan de Lysefjord. Hier kun je nog wat eten en drinken kopen voordat je aan de wandeling begint.

De totale wandeling is 10 kilometer, duurt 4-6 uur en is best stevig. Maar het uitzicht is bijzonder, zeker als je over de rand durft te kijken. Die hoogte inspireert ook veel base-jumpers, het is een populaire plek om met parachute vanaf te springen.  

Vanuit Stavanger ben je met de auto in een kleine 2 uur bij de Kjerag.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.