Langlaufen Noorwegen: de Troll loipe naar Lillehammer in Rondane

Langlaufen Noorwegen: de Troll loipe naar Lillehammer in Rondane

Voor de Noren is langlaufen een religie. Langlaufen in Noorwegen is meer een manier van leven dan van wintersport. Een van de mooiste plekken om dat bijzondere buitengevoel te ervaren, is Rondane, het eerste Nationale Park van Noorwegen. Rondane is niet het meest ruige van de Nationale Parken. Toch heeft het park 10 bergtoppen van boven de 2000 meter. In de winter kun je er goed skiën en langlaufen.

Verschillende loipes doorkruisen het gebied. Let wel: geen loipes die dagelijks worden geprepareerd, want dat mag niet in een beschermd natuurgebied. Mooi, want zo is crosscountry-skiën weer precies zoals het bedoeld was.

Een van de talrijke routes vertrekt in Hovringen en voert over ongeveer 170 kilometer naar Lillehammer: de Troll Loipe. De meeste skiërs trekken er een week voor uit met een maximale dagafstand van 34 kilometer. Het kan natuurlijk ook sneller of langzamer. De belangrijkste attractie onderweg is de natuur. Woest, leeg, winderig, kaal en kwetsbaar, met het traject van Kvamsfjellet naar Rondablikk als een van de toppers.

Hoewel je er nog altijd van hut naar hut kunt langlaufen – de Noorse bergsportclub DNT heeft er verschillende – staan langs de loipe ook voldoende hotels voor wat meer comfort. Je kunt er vaak ook uitstekend eten.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.