Conservenmuseum Stavanger: schattig museum voor kinderen

Conservenmuseum Stavanger: schattig museum voor kinderen

Eerlijk is eerlijk, na het lezen over het Conservenmuseum in Stavanger was ik niet direct enthousiast. Sardientjes en conserven zijn geen onderwerpen waar ik vaak mee bezig ben. Maar het museum was leuk, vooral door de kleine, beetje kneuterige opzet. En het vertelt ook een deel van het verhaal van Stavanger.

Het museum ligt in Gamle Stavanger, de oude wijk met de witte huisjes en is gevestigd in een van de oudste conservenfabrieken van de stad. Het interieur is uit de periode 1880 – 1930. Het verwerken en inblikken van vis was tot 1960 de belangrijkste bron van inkomsten voor Stavanger.

In de zomer vers gerookte vis proeven

Het leuke van het museum is dat alles nog zo authentiek lijkt. Sommige machines zijn zelfs nog in werking. je kunt zien hoe de sardientjes op stalen pinnen werden geregen en gerookt in de rookkamers (in de zomer kun je op dinsdag en donderdag vers gerookte vis proeven!).
Vervolgens werden de sardientjes met de hand ingepakt en met olie ingeblikt. De etiketten op de blikken zijn een verhaal apart, het zijn er nogal wat.

 

 

 

 

 

 

 

Het museum spreekt zeer tot de verbeelding, zeker voor kleine kinderen die van geschiedenis houden. Je gaat echt terug in de tijd. De persoonlijke opzet maakt het helemaal de moeite van een bezoekje waard.

Leuk artikel?
Fijn als je het deelt!

No comments yet.

Reageren op dit artikel.