Spitsbergen (Svalbard)

De Svalbard archipel (Spitsbergen) ligt tussen de Noordkaap en de Noordpool. Een bijzondere en unieke plek met een grote rijkdom aan arctische planten en dieren. Grote kans dat je hier de ijsbeer of walrus treft, zeker als je een expeditiecruise maakt. Wat je zeker ook tegenkomt zijn het bijzondere licht,  de stilte en de imponerende uitgestrekte natuur van Spitsbergen. 60% van het land bestaat uit gletsjers, er is weinig vegetatie.

Svalbard, Spitsbergen en Longyearbyen?

Svalbard is de naam van de eilandengroep. Spitsbergen is het grootste eiland, met Longyearbyen als grootste plaats binnen de archipel. Er wonen maar zo’n 1700 mensen op Svalbard. Longyearbyen is de regeringszetel van de gehele eilandengroep. Er zijn geen wegen tussen de diverse plaatsen, je reist per sneeuwscooter of boot.

IJsberen op Spitsbergen

De grote trekpleister van Spitsbergen zijn de ijsberen. Deze dieren leven in hun eentje en zijn erg onvoorspelbaar. Schattingen van het aantal ijsberen lopen uiteen van 3000 – 6000, maar er zijn dus veel meer ijsberen dan mensen op Spitsbergen. De ijsberen bevinden zich voornamelijk langs de rand van het pakijs in Noord- en Oost-Spitsbergen. Maar de ijsberen kunnen komen ook tot vlakbij Longyearbyen. Vanwege de ijsberen is het af te raden op eigen houtje Spitsbergen verkennen, je bent ook sowieso verplicht een geweer bij je dragen. Spitsbergen is dan ook eigenlijk alleen geschikt als groepsreis, onder leiding van een gids.

Flora en fauna op Spitsbergen

’s Zomers komen er veel alken en zeekoeten naar Spitsbergen om te broeden. Op de toendra’s leven rendieren en poolvossen, ijsberen blijven vooral op het ijs.
De Noorse overheid heeft om de natuur te beschermen bepaald dat boten (meestal afkomstig van grote cruiseschepen) op een beperkt aantal plekken aan land kunnen.

Is het niet heel koud op Spitsbergen?

In Longyearbyen is het gemiddeld -14º C in de winter en 6º C in de zomer. Het weer in Spitsbergen is erg onvoorspelbaar, dat geldt zowel voor neerslag en wind als voor de temperatuur. Spitsbergen heeft een zeer lage luchtvochtigheid, waardoor het vaak minder koud aanvoelt dan je zou denken.

De beste tijd voor een reis naar Spitsbergen?

De beste tijd om naar Spitsbergen te reizen is de zomer. Spitsbergen ligt op zo’n 700 km van het vasteland van Noorwegen, een uurtje vliegen vanaf een van de vliegvelden in noord Noorwegen. Vanaf Oslo kun je direct in ongeveer 5 uur vliegen. Met SAS kun je in de zomer dagelijks vanuit Oslo naar Spitsbergen (Longyearbyen) vliegen. In de winter is dat vijf dagen per week.

In het zomerseizoen kun je op donderdag, zaterdag en zondag zonder overnachting onderweg van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen vliegen, waarbij je dan wel om rond middernacht aankomt. Op vrijdag, zaterdag en maandag kun je met een vertrek om 04.40u of 05.05u vanuit Longyearbyen op dezelfde dag doorvliegen vanaf Oslo naar Amsterdam of Brussel.

Hotel Spitsbergen?

Er is een aantal opties voor een hotel Spitsbergen, booking.com heeft deze hotels Svalbard (Spitsbergen) in het assortiment.