Oslo

Oslo is een prima stad om een weekend of midweek door te brengen. Op architectonisch gebied loopt de stad voorop en het centrum is dan ook vol met bijzondere gebouwen en bezienswaardigheden en je kunt er lekker eten en drinken. Ideaal is dat alle highlights op loopafstand van elkaar liggen. Noorwegen wordt ook wel de groenste hoofdstad van Europa genoemd, de natuurgebieden liggen direct buiten de stad. Je kunt er zelfs skiën. In het centrum van Oslo is er een rechtstreekse metroverbinding naar wat Noren de “Nordmarka” noemen. Na 20 minuten kom je in een rustig bosgebied met meer dan 2000 kilometer langlauftrajecten. Je kunt er tot tien uur ’s avonds langlaufen want een netwerk van 90 kilometer loipe is verlicht.

Goedkope vliegtickets naar Noorwegen
Boeken van een hotel in Oslo

Bezienswaardigheden Oslo: Top 5

Oslo staat vooral bekend om het groen, maar de stad heeft zelf ook veel te bieden. Op het gebied van moderne architectuur heeft Oslo de laatste jaren een aantal grote stappen gezet. Oslo heeft ook een echt oud centrum dat een ander gezicht van de stad laat zien.

We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden hieronder voor je onder elkaar in een Oslo Top 5. Die lijst is natuurlijk subjectief, misschien heb je andere favoriete plekken in de hoofdstad van Noorwegen. Meer bezienswaardigheden van Oslo

Bezienswaardigheden Oslo: 1. Vigeland

De Vigeland beeldentuin is de topattractie van Oslo. De beelden van Noorse kunstenaar Vigeland staan in het Frognerpark. Hij maakte de stenen, ijzeren en bronzen beelden tussen 1907 en 1942. De beelden symboliseren de levenscyclus van de mens.

Meer over de beelden Vigeland

Bezienswaardigheden Oslo: 2. Munch Museum

In het Munch Museum kun je de schilderijen van Edvard Munch bekijken. Zijn meesterwerk ‘Schreeuw’ hangt er ook, maar hier zijn meer versies van. De collectie bestaat uit het werk dat Munch aan Oslo schonk en werk dat in het bezit was van zijn zus Inger. Meer dan de helft van alle werken van Munch hangt er.

Meer over het Munch Museum

Bezienswaardigheden Oslo: 3. Oslo Opera House

Het Opera House Oslo is een van de nieuwe hoogtepunten van Oslo. Het gebouw uit 2008 is van wit marmer en kijkt uit over de Oslofjord. Het Opera House is populair en won internationale architectuurprijzen. Dagelijks om 14:00 uur is er een rondleiding, maar je kunt ook gewoon vanaf het schuine dak genieten van het uitzicht.
Meer over de Opera van Oslo

Bezienswaardigheden Oslo: 4. Viking museum

Op vakantie in Noorwegen wil je natuurlijk iets van de Vikingen zien. In het Viking museum leer je meer over de Vikingen en vooral de Vikingschepen. Die schepen zijn gevonden op verschillende plekken in Noorwegen en kun je hier bekijken.

Meer over het Vikingmuseum

Bezienswaardigheden Oslo: 5. Stadhuis Oslo

Het stadhuis is natuurlijk vooral bekend vanwege de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Het stadhuis dat in 2005 tot ‘Oslo’s gebouw van de eeuw’ werd gekozen is is in principe iedere dag open. De toegang is gratis, op woensdagen zijn er (betaalde) rondleidingen.

Meer over het Stadhuis van Oslo

Accommodatie in Oslo is divers, maar beperkt. Je doet er goed aan van te voren te reserveren.

Vliegen naar Oslo

Vanuit Brussel vlieg je in twee uur naar Oslo, vanuit Schiphol is dat een kwartier korter. Het vliegveld van Oslo – Gardermoen- ligt 45 kilometer boven de stad. Met een snelle trein ‘Flytoget’ ben je in 20 minuten in de stad. Oslo heeft nog twee vliegvelden; Sandefjord Airport Torp en Moss Airport Rygge. Het is wat langer naar Oslo, maar de meeste goedkope maatschappijen vliegen er wel naar toe.

Meer informatie over vliegen Oslo

Overtocht Oslo

Je kunt prima met de auto en de boot naar Oslo reizen. Vanuit Frederikshavn, Helsingborg, Kopenhagen en Hirtshals (Denemarken) en Kiel (Duitsland) vertrekken elke dag veerboten naar Oslo. Oslo is goed begaanbaar met de auto. De straten zijn breed en in en rond het centrum kun je overal (betaald) parkeren.

Meer over ferry Oslo

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Oslo is prima. Er rijden bussen, trams, metro’s, en je kunt gebruikmaken van een ferry. Het centraal station voor zowel bussen als trams heet Stortorget. Als je veel met het openbaar vervoer gaat reizen, dan is een Oslo Pass een aanrader. Met een Oslo Pass kun je vierentwintig (48, 72) uur gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer in Oslo.

De metro van Oslo heet de T-baan. Op de metrostations staan dan ook een ‘T’. Trams en bussen rijden langs de plaatsen waar de metro niet komt.

De boot is in Oslo echt onderdeel van het openbaar vervoer, de tickets zijn hetzelfde als voor de bus, tram of metro. Je kunt met de boot naar de Oslofjord of Bygdø, dat bekend staat om de vele musea.

Oslo heeft in de zomer een systeem van leenfietsen. Door de hele stad, vooral bij de bezienswaardigheden, staan stallingen waar je een fiets uit kunt halen of terug kunt zetten. Een pasje voor de fietsenstalling haal je bij het toeristenbureau. De pasjes zijn goedkoop en 24 uur lang geldig.

D-Reizen | Autorondreis noorwegen incl. overtochten 13/14 dagen
Peter Langhout | 8 dagen autorondreis Noorwegen
De Jong Intra | 16x autorondreis Noorwegen

Nieuws en vakantietips over Oslo

→ 06-11 Overtocht van Kiel naar Oslo in Noorwegen

→ 29-06 Tip voor Oslo: het Astrup Fearnley Museum voor moderne kunst

→ 14-06 TusenFryd: pretpark bij Oslo

→ 13-06 Voetbalmuseum van Noorwegen in het Ullevaal Stadion

→ 13-06 Geschiedenis van Noorwegen? Bezoek het Natuurhistorisch museum van Oslo

→ 09-06 Onbijt of lunch in Oslo? Eet een broodje bij Åpent Bakeri

→ 09-06 WK Snowboarden 2012 in Tryvann Vinterpark in Oslo

→ 07-06 Noorse mode en design: tips voor winkelen in Oslo

→ 07-06 Wat moet je zien in Oslo? Bezienswaardigheden op een rij!

→ 01-06 Fietsen van Oslo naar Bergen? Overnacht op kleine familiecamping