Noorse Fjorden

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Noorwegen zijn de Noorse fjorden. Noorwegen heeft duizenden kilometers aan fjorden die je tijdens je vakantie natuurlijk moet bekijken. Vooral het zicht vanaf het water is imposant. Je kunt bij de meeste fjorden wel een ferry pakken, als onderbreking van je rondreis. Een cruise langs de Noorse fjorden is natuurlijk ook een aanrader. De kleurrijke steden Bergen, Alesund, Haugesund, Kristiansund en Stavanger zorgen voor de stadse gezelligheid.

De Jong Intra Vakanties | Vakanties naar het Fjordengebied
Pharos Reizen | Rondreizen tussen de Noorse fjorden
Novasol | Vakantiehuizen in het Fjordengebied
Booking.com | Hotels bij de fjorden

Noorse Fjorden: de belangrijkste fjorden van Noorwegen

Het fjordengebied is het best bezochte gebied van Noorwegen en uniek in de wereld. Naast de fjorden heb je in dit gebied ook gletsjers en bergen, een aantal erg leuke steden en prima mogelijkheden om te  wandelen, vissen en fietsen. Hieronder de belangrijkste fjorden van Noorwegen:

Noorse Fjorden: Geirangerfjord

De Geirangerfjord is een vast onderdeel van veel cruises in het fjordengebied. Logisch, want de Geirangerfjord is niet voor niets opgenomen op de wereldmonumentenlijst van Unesco. Indrukwekkend zijn de watervallen en het uitzicht vanaf Ørnevegen, Dalsnibba en Flydalsjuvet. Je kunt zelf een rondvaart maken en mooi wandelen langs de fjord.
Meer: Geirangerfjord

Noorse Fjorden: Hardangerfjord

De Hardangerfjord ligt zo’n 40 kilomer van Bergen en wordt de boomgaard van Noorwegen genoemd. In mei staan de fruitbomen in bloei, de bloesem maakt de Hardangerjord een prachtige plek. In het voorjaar en de zomer kun je skien, op de Folgefonnagletsjer. Aanrader is ook de Vøringfossen waterval, de bekendste waterval van Noorwegen.  Meer: Hardangerfjord

Noorse Fjorden: Lysefjord

De Lysefjord ligt in Ryfylke bij Haugesund en Stavanger en is vooral bekend vanwege de Preikestolen – de ‘Preekstoel’. De Preikestolen is een bergplateau van 600 vierkante meter dat ruim 600 meter boven Ryfylke uitsteekt. Cruiseschepen liggen vaak ook even stil bij de Hengjanefossen, een imposante waterval van 400 meter hoog.

Meer: Lysefjord

Noorse Fjorden: Oslofjord

De Oslofjord kom je vanzelf tegen als je de ferry naar Oslo neemt. De fjord biedt veel mogelijkheden voor (water)sport en leuke stranden. Populaire stranden zijn Paradisbukta en Huk. Veel Noren hebben er een tweede huis of hytter.  In de fjord liggen zo’n 40 eilanden, met Hovedøya als aanrader vanwege het geweldig uitzicht.

Meer: Oslofjord

Noorse Fjorden: Sognefjord

De Sognefjord is de langste en diepste (soms wel 1300 meter) fjord van Noorwegen. Op sommige plaatsen wel zo’n 1300 meter diep. De Sognefjord bestaat uit een stelsel van fjorden, met lange zijarmen. Ideaal voor een cruise of om zelf door te zeilen. De regio heeft veel te bieden voor een autorondreis.

Meer: Sognefjord

Pharos Reizen | Met de kinderen naar de Noorse Fjorden