Lapland

Lapland is een gebied in het noorden van Scandinavië en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs Rusland. De Lappen hebben hun eigen talen en cultuur, maar hebben geen eigen staat. ‘Lapland’ komt van ‘Lappi’, de Finse naam voor het noordelijkste provincie van Finland. De Lappen hebben zelf een hekel aan het woord en hebben liever dat je het over Samen (Saamen) of Sami hebt.

Lapland Noorwegen

Het grootste deel van Lapland ligt in Noorwegen, hier wonen zo’n 50.000 Lappen. Het Noorse gedeelte van Lapland is in de winter het warmst en in de zomer het koudst, vergeleken met de stukken van Lapland in de andere landen. De laagste temperatuur ooit gemeten in Noors Lapland is -51.4 °C in Karasjok. Heel koud natuurlijk, maar in Zweden en Finland worden nog lagere temperaturen gemeten.  In Noors Lapland ligt wel weer meer sneeuw dan in Zweden en Finland. Het Noorse deel is ook wat bergachtiger en kent een wat grotere diversiteit in landschappen.

Cultuur van Lapland

De culturele hoofdstad van de Noorse Samen is Karasjok. In Karasjok zetelt het Sameting (het parlement van de Samen) en ook zijn er veel musea waar je de geschiedenis en cultuur van Lapland kunt leren kennen.

Wat is de beste tijd om naar Lapland te gaan?

In de winter is Lapland heel bijzonder, deze loopt van van medio december tot eind maart, half april. Januari is een prima maand om naar Lapland te gaan. Er is veel sneeuw, maar het is er wat minder koud dan in februari. Bovendien is januari de tijd van de Poolnacht.