Bergen

Bergen is een van de oudste Noorse steden en de tweede stad van Noorwegen. Bergen is een populaire toeristische bestemming, ondanks dat het er relatief veel regent. Bergen is de toegangspoort tot de Noorse fjorden en ligt halverwege de twee belangrijkste fjorden, de Sognefjord en de Hardangerfjord. Bergen is ook een van de populairste havens voor cruises. (Cruise maken naar de Noorse Fjorden?)

Goedkope vliegtickets naar Noorwegen
Boeken van een hotel in Bergen

Bergen ligt op een schiereiland omringd door honderden eilanden die deel uitmaken van de Atlantische scherenkust. De bekendste wijk is Bryggen, de pakhuiswijk aan de haven die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Bergen: stad van Edvard Grieg

Eind mei is er een festival ter nagedachtenis aan de beroemdste inwoner van Bergen, de componist Edvard Grieg. Even buiten de stad ligt Troldhaugen, het huis waar hij de laatste 22 jaar van zijn leven woonde. In dat huis worden kamerconcerten gegeven tijdens het festival.

Bezienswaardigheden

  • De vis- en fruitmarkt op de Torget is in de zomer dagelijks te bezoeken. Vooral in de ochtend is het erg druk.
  • Als je de Fløibanen neemt, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.
  • In het Hanzemuseum is o.a. een oude koopmanswoning nagemaakt.
  • Stenersens Samling is een moderne ruimte met tijdelijke tentoonstellingen.
  • Floyfjellet is de heuvel boven de stad. Je kunt er komen met het kabelspoor van Floyen. Boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.
  • Festpillene i Bergen is een bekend festival wat eind mei wordt gehouden. Twee weken staat de stad in het teken van de concerten met jazz, klassieke muziek en rock.
  • De Mariakirken is de oudste kerk van Bergen en heeft een prachtig barokpreekstoel uit 1677.
  • Het aquarium Akvariet is een van de populairste attracties van Bergen. Het herbergt de grootste collectie zoet- en zoutwatervissen van Europa.
  • De Kunsthal is een van de belangrijkste musea voor hedendaagse kunst in Noorwegen

Verblijf Bergen

Enthousiast geworden over een bezoek aan Bergen? Hier zijn wat mogelijkheden om er te verblijven: hotels in Bergen en vakantiehuizen in Bergen.

Vervoer naar Bergen

Bergen is per vliegtuig direct bereikbaar vanaf Schiphol. Vanaf Oslo is het ongeveer 50 minuten vliegen. Op het vliegveld van Bergen vertrekt zeer regelmatig een shuttlebus naar het stadscentrum, een ritje van zo’n 40 minuten.

Met de ferry kun je direct vanuit Hirtshals (Denemarken) naar Bergen. Bergen is natuurlijk ook bekend omdat het het begin- en eindpunt van de Hurtigruten is, de meerdaagse boottocht langs de Noorse kust.

Als je de tijd hebt, neem je niet het vliegtuig tussen Oslo en Bergen, maar de trein. Deze treinreis, de Bergenbana, is voor veel reizigers de mooiste treinreis ter wereld. De reis duurt zo’n 7 uur.

Meer nieuws en tips over Bergen

→ 16-06 Neem de Fløibanen in Bergen: mooi uitzicht en meer

→ 02-07 Fisketorget (vismarkt Bergen): eet een visje op de kade

→ 02-07 Wat is er te doen in Bergen Noorwegen? Bezoek het Akvariet

→ 19-05 Bergensbanen: neem de trein tussen Oslo en Bergen

→ 02-04 Fjorden van Noorwegen: bezoek de Hardangerfjord in mei

→ 26-03 Bezienswaardigheden Noorwegen; welke staan op de Werelderfgoedlijst?

→ 16-03 Bezoek het Internationale Festival van Bergen van 25 mei – 8 juni 2011

→ 26-02 Zeilen voor de kust van Noorwegen bij Bergen

→ 11-02 Bekijk Bryggen tijdens je stedentrip naar Bergen

→ 01-02 Culinaire rondreis door Noorwegen