Wintersport Noorwegen

Noorwegen Wintersport, dat doe je als je skiën en langlaufen belangrijker vindt dan de apres ski en zeker wilt zijn van goede sneeuw. Want sneeuwzeker, dat is Noorwegen in de winter. Van december tot en met april ligt er voldoende sneeuw  om te kunnen wintersporten. Het kan er behoorlijk vriezen, wel tot -15ºC, maar  door de droge lucht voelt het veel minder koud aan. Het mooie van Noorwegen is dat je ook in de zomer kunt skiën op gletsjers.

Wintersport Noorwegen met kinderen

Een skivakantie in Noorwegen is geschikt voor je hele gezin. Het is er rustig, je hoeft bijvoorbeeld nauwelijks te wachten op liften en er is ruimte op de pistes. Voor kinderen is dat plezierig, bovendien zijn er ook veel pistes voor kinderen en is er voldoende opvang. Kinderen tot 7 jaar skiën in principe gratis, daar hoort wel het verplicht dragen van een skihelm bij.

Wintersportgebieden Noorwegen

Je kunt in heel Noorwegen skiën. Omdat het een groot land is, verschilt de reistijd nogal vanuit Nederland. We hebben de belangrijkste skigebieden per regio voor je op een rijtje gezet:

Wintersportgebieden Zuid-Noorwegen: Hovden

Hovden is een skigebied van 28 kilometer, vooral voor beginnende skiërs. Er is een skigebied voor kinderen. Voor langlaufers zijn er 125 kilometer aan loipes, voor snowboarders is er park Bukkerittet. Hovden ligt centraal in Zuid-Zweden en 210 kilometer van Kristansand, van vliegveld en ferry. Larvik (vliegveld en ferry) ligt op 230 kilometer, Oslo ligt op 290 kilometer.

Wintersportgebieden Zuid-Noorwegen: Rauland

Rauland ligt in de provincie Telemark ten zuiden van de Hardangervidda. Voor langlaufers zijn er 140 kilometer aan loipes, waarvan 8 kilometer verlicht. Skiërs kunnen met 1 skipas de 3 kleine skicentra van het skigebied gebruiken. Rauland ligt op 189 kilometer van Larvik en 244 van Kristiansand (beiden ferry en vliegveld), Oslo ligt op 210 kilometer (ferry en vliegveld).

Wintersportgebieden Zuid-Noorwegen: Sirdal

Sirdal, in het zuidwesten van Noorwegen, is van oudsher een bekend skigebied. Het is het grootste skigebied van Fjord Noorwegen. Het skigebied heeft 43 kilometer aan pistes, met 15 liften en 43 afdalingen en 220 kilometer aan loipes voor langlaufers. Sirdal ligt 100 kilometer van Stavanger (vliegveld) en 190 van Kristiansand (vliegveld en ferry).

Meer over skigebied Sirdal

Wintersportgebieden Zuid-Noorwegen: Vrådal

Vrådal ligt in de uitgestrekte bossen van de provincie Telemark aan het meer Nisservatn. Het gebied heeft 70 kilometer aan loipes voor langlaufers over het meer, over de heuvels en door het dal. Voor skiërs zijn er 15 pistes met een lengte van 15 kilometer. Vrådal ligt op 124 kilometer van Larvik (ferry en vliegtuig) en 200 kilometer van Oslo (ferry en vliegtuig).

Wintersportgebieden Midden-Noorwegen: Gålå

Gålå ligt centraal in Noorwegen bij de Jotunheimen en is onderdeel van het grote skigebied rond Lillehammer. Met Lillehammer Ski Pass kun je in alle skigebieden terecht. Gålå heeft 22 kilometer aan pistes en 7 skiliften. Voor de snowboarders is er een snowboard park met een halfpipe, ook zijn er freestyle mogelijkheden. De langlaufers hebben liefst 630 kilometer aan loipes.

Wintersportgebieden Midden-Noorwegen: Hemsedal

Hemsedal ligt in het midden van Noorwegen tussen Oslo en Bergen. Het is een wat kleiner skigebied met 50 kilometer aan pistes, maar het is het grootste skigebied voor kinderen met veel faciliteiten. Hemsedal is een sneeuwzeker gebied. Het skiseizoen is er dan ook lang: het loopt van half november tot begin mei.

Meer over skigebied Hemsedal

Pharos Reizen | Met de kinderen op wintersport naar Hemsedal Noorwegen

Wintersportgebieden Midden-Noorwegen: Oppdal

Oppdal ligt 150 kilometer van het vliegveld van Trondheim. Het skigebied ligt in het midden van Noorwegen en is een van de grootste Noorse skigebieden, met 58 kilometer pistes en 16 skiliften. Het is een veelzijdig gebied en zowel geschikt voor gezinnen als gevorderde skiërs, langlaufers en snowboarders. Het skigebied is ook populair bij de Noren zelf.Meer over skigebied Oppdal

Wintersportgebieden Oost-Noorwegen: Geilo

Geilo ligt boven in het Hallingdal, halverwege Oslo en Bergen. Geilo is de oudste wintersportplaats van Noorwegen en een echt gebied voor het hele gezin. Geilo biedt 20 liften en 40 pistes, waarvan enkelen verlicht. Voor snowboarders zijn er drie snowboardparken met halfpipes. Langlaufers hebben 215 kilometer aan loipes.

Meer over skigebied Geilo

De Jong Intra | Alle wintersport vakanties naar Geilo

Wintersportgebieden Oost-Noorwegen: Hafjell

Hafjell Alpine Center is in 1994 speciaal voor de Olympische Winterspelen van Lillehammer aangelegd. Het skigebied ligt 15 kilometer boven de stad in de provincie Oppland. Hafjell heeft 30 pistes (10 groene, 9 blauwe, 7 rode en 4 zwarte) voor alle typen skiërs. Net als alle andere skigebieden rond Lillehammer maakt ook Hafjell onderdeel uit van de Lillehammer Ski Pass waarmee je op 113 kilometer aan pistes terecht kunt. Meer over skigebied Hafjell

De Jong Intra | Alle wintersport vakanties naar Lillehammer-Hafjell

Wintersportgebieden Oost-Noorwegen: Trysil

Trysil is een groot skigebied in Noorwegen en heeft 64 pistes, met bij elkaar een lengte van 73 kilometer. Voor langlaufers zijn er zo’n 100 kilometer aan loipes. Het is een echt gebied voor een gezin op wintersport. Trysil ligt vlakbij Zweden en is goed bereikbaar met de bus vanuit Oslo.

Meer over skigebied Trysil

De Jong Intra | Alle wintersport vakanties naar Trysil

Wintersportgebieden Fjord-Noorwegen: Sauda

Sauda is een klein skigebied dat omgeven wordt door fjorden en bergen. Het gelijknamige stadje Sauda heeft een leuk centrum met winkels, restaurants en allerlei uitgaansgelegenheden. Sauda heeft 16 kilometer piste en 5 skiliften. In Sauda kun je skiën van december tot ver in april. Er is een speciale skiboot die skiërs en snowboarders vanuit Stavanger naar Sauda brengt. Meer over skigebied Sauda

Wintersportgebieden Fjord-Noorwegen: Sauda

Ski Sogn is een skigebied bij de Sognefjord, de diepste fjord van Noorwegen. Het skigebied Ski Sogn bestaat uit het Sogn Skisenter en Sogndal Skisenter. Het is een klein skigebied met 13 kilometer piste waarvan de langste afdaling 3,5 kilometer is. Meer over skigebied Ski Sogn

Wintersportgebieden Fjord-Noorwegen: Voss

Voss is een historisch plaatsje in het fjordengebied op ongeveer anderhalf uur rijden van de Noorse kustplaats Bergen. Het wintersportgebied bestaat uit Voss Bavallen (40 kilometer pistes) en het nieuwe skigebied Voss Fjellandsby (20 kilometer pistes). Als je eens wat anders wilt doen dan skiën, dan kun je de Aurlandsfjord en de Nærøyfjord bezoeken.Meer over skigebied Voss

De Jong Intra | Alle wintersport vakanties naar Voss

Vervoer naar Noorwegen voor je wintersport

De wintersportbestemmingen in Noorwegen zijn bereikbaar per vliegtuig of auto in combinatie met de (cruise)ferry. Luchtvaartmaatschappijen SAS en KLM vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar diverse Noorse bestemmingen. Als je zelf met de auto gaat, kun je kiezen uit een aantal ferries. Met de SuperSpeed van Color Line vaar je vanaf het Deense Hirtshals binnen respectievelijk 3 en 4 uur naar de Noorse plaatsen Larvik of Kristiansand. Langer varen, maar erg comfortabel is de overtocht van het Duitse Kiel naar Oslo. De skigebieden van Lillehammer Ski Regio zijn daarna eenvoudig per auto te bereiken. Wie Fjord Noorwegen als eindbestemming heeft, kan met Fjord Line rechtstreeks naar het fjordengebied reizen. Vanuit Hirtshals (Denemarken) zijn er dagelijkse verbindingen naar Stavanger en Bergen.

Meer nieuws en vakantietips over wintersport in Noorwegen

→ 07-04 Pasen in Noorwegen

→ 15-11 Hemsedal: het grootste skigebied voor kinderen in Noorwegen

→ 12-11 Eens wat anders: slapen in ijshotel Hunderfossen

→ 06-11 Geilo: skigebied tussen Bergen en Oslo

→ 09-06 WK Snowboarden 2012 in Tryvann Vinterpark in Oslo

→ 03-04 Wintersport: skiën met kleine kinderen

→ 02-04 Noorwegen wintersport: Waar kun je er in de lente en zomer skiën?

→ 06-03 Langlaufen Noorwegen: de Troll loipe naar Lillehammer in Rondane

→ 03-03 Wintersport Noorwegen: skigebied Skeikampen bij Lillehammer

→ 20-02 Skiën in Hafjell : een Olympisch gevoel