Fietsen

De grote ambitie van de meeste fietstoeristen in Noorwegen is fietsen naar de Noordkaap. De Noordkaap wordt gezien als het noordelijkste punt van Europa. Een letterlijk eindpunt van een fietsvakantie, met het uitzicht over de Barentszzee als beloning.

Maar de 2500 kilometer naar de Noordkaap, daar moet je wel de tijd en de conditie voor hebben. Noorwegen biedt meer mogelijkheden voor een mooie fietsvakantie.

Beste tijd om te fietsen
De beste tijd om in Noorwegen te fietsen is van mei tot half juli. De dagen zijn ‘s zomers lang, bovendien valt er in augustus gemiddeld meer neerslag dan in de maanden ervoor. Nadeel van fietsen in het voorjaar is ook dat sommige passen nog niet open zijn.

Het weer
In vele opzichten lijkt het klimaat in Noorwegen op dat van Nederland, al is het er over het algemeen net iets kouder. De verschillen per regio in temperatuur en neerslag zijn wel groot. In de gebieden die in Noorwegen aan de kust liggen, is het warmer dan in de gebieden die verder landinwaarts of richting het noorden liggen. In de zomer kan het 25 graden worden, ‘s nacht koelt het snel af. Hou er ook rekening mee dat je in de bergen fietst, daar is het altijd kouder.

Fietsgebieden
Het zuiden van Noorwegen is het dichtstbevolkte deel van het land. Je fietst er langs de bekende houten kerkjes.

Tussen Bergen en Trondheim is het meer bergachtig, het is het land van de gletsjers en de fjorden. Door de grote afstanden tussen dorpen is het soms moeilijk om dagelijks inkopen te doen. Hou daar dus rekening mee en zorg voor één of twee noodmaaltijden.

Nog verder naar het noorden toe fiets je door de toendra. In het uiterste noorden van Noorwegen ligt Finnmark, met als belangrijkste attractie de noordkaap.

Noorwegen heeft een lange kust, zo’n 20000 kilometer lang inclusief de fjorden. Als je langs de kust wilt fietsen dan passeer je veel (groepen) eilanden. De Lofoten zijn het bekendst.

Wegen en verkeer
Noorwegen heeft maar weinig wegen, toch zijn die weinige wegen niet echt druk. Je kunt er rustig fietsen. De grotere wegen zijn meestal goed geasfalteerd. In de dalen loopt er vaak een kleine weg parallel aan de hoofdweg. Op die kleine wegen is het ontspannen fietsen. In de bergen rijd je wel op dezelfde weg als de auto’s. In tunnels kan het gevaarlijk zijn, ze zijn soms niet goed verlicht en soms ook gewoon verboden voor fiesters. Een tip die fietsers in Noorwegen elkaar vaak doorgeven is om in slechtverlichte tunnels een automobilist te vragen achter je te fietsen. Zo heb je zelf licht om de weg te kunnen zien, en zien achterop- en tegemoetkomende automobilisten jou.

Overnachten
Je kunt tijdens je fietsvakantie in Noorwegen prima en voordelig slapen bij particulieren of een bed and breakfast. Een andere optie is een van de bijna 1500 campings. Je kunt er in je tent slapen, maar ook in een hytte. Een hyte is een simpele blokhut, die op veel campings staan. In Noorwegen mag je ook vrij kamperen.

Tips en nieuws over fietsen in Noorwegen

→ 30-06 De 10 mooiste fietsroutes van Noorwegen

→ 22-06 Mooiste fietsroute van Noorwegen? Noren kiezen Atlanterhavsveien

→ 05-06 Op fietsvakantie in Noorwegen? Overnacht in Eplet Bed & Apple

→ 22-05 Rallarvegen, populaire fietsroute in Noorwegen

→ 20-05 Trollstigen: spectaculaire bergweg in Noorwegen voor fiets en auto

→ 28-02 Wandelen en fietsen door de Hardangervidda

→ 13-02 Rondreis door Noorwegen: de Sognefjellsweg